هدف ما افزایش مهارت و دانش اعضای اصناف است
خسرو ابراهیمی نیا ۲۵ سال است که فعالیت صنفی در اتحادیه تالارهای پذیرایی و تجهیز مجالس تهران دارد. چهار دوره عضو هیئت رئیسه مجمع امور صنفی توزیعی تهران بوده و هم اکنون نیز عضو هیئت رئیسه و خزانهدار اتاق اصناف تهران است. علاوه بر این سالها نایب رئیس و رئیس فدراسیون قایقرانی بوده و در حال حاضر نیز رئیس کمیته فوتبال ساحلی و عضو هیئت رئیسه فدراسیونهای ورزشهای همگانی و قایقرانی است. گفتوگوی او را با یدکی رسانه میخوانید:
آیا با ایجاد تغییرات جدید تشکلات صنفی به اندازه کافی ساختار درونی و زیر ساختهای خود را برای پذیرش مسئولیتهای بیشتر در مدیریت بنگاههای صنفی و پیشبرد اهداف اقتصادی کشور تقویت کردهاند.
همانطور که میدانید تشکلهای صنفی و تفکرات مدیران اصناف بیشتر سنتی است البته در اتحادیههای مختلف تفاوتهایی قابل مشاهده است اما در مجموع ما در حال گذار از ساختار و روابط سنتی به نهادهای توسعه یافته هستیم و این قابل انکار نیست. نکته اصلی اینجاست اگر قرار باشد اختیارات اتحادیهها صرفا محدود به صدور پروانه کسب باشد و در سایر امور کسبی و مدیریت بر صنف مربوطه اختیارات و مسئولیتی نداشته باشند یا اینکه ساز و کار لازم دیده نشده باشد و فقط به سرفصلهای کلی اشاره شود به نقطه مطلوب و تحول نخواهیم رسید. بنابراین پیشنیاز توسعه و ارتقاء جایگاه اصناف و ایجاد ساختار کارآمدتر، واسپاری مسئولیت بیشتر به اتحادیهها و اصناف است.
به عبارت دیگر شما نیز وضعیت فعلی را مطلوب ارزیابی نمیکنید ولی معتقد هستید باید به اصناف فرصت بیشتری داده شود.
همینطور است اگر فقط صدور پروانه کسب و ابلاغ بخشنامهها و دستور العملها ماموریت اتحادیهها باشد در هر اتحادیه دو نفر کارمند کافی است. هیئت مدیرهها باید بتوانند در حوزه صنفی هر اتحادیه آخرین وضعیت کسبی، تهدیدها و فرصتها، نقاط ضعف و قوت را شناسایی کنند به اعضاء و مسئولان دستگاههای اجرایی مشورت و گزارش بدهند، نیازها را بدانند و برای رفع آنها اقدامات لازم را انجام دهند.
به نظر شما مهمترین مشکل فعلی اصناف چیست؟
یکی از مهمترین مسائل، آموزش است. در جامعه به غیر از عدهای که شاگرد و استاد و یا پدر و فرزند بودهاند، افراد شغل خود را انتخاب نمیکنند. بلکه بر اثر هیجانهای بازار یا اجبار سراغ کاری میروند و کمکم در آن تجربه و مهارت پیدا میکنند. این سعی و خطا باعث اتلاف سرمایهها، عمر و انرژی میشود. ما باید بتوانیم در دوران تحصیل دانشآموزان، آنها را با مشاغل تحتنظر اصناف آشنا کنیم. دورههای آموزشی برگزار کنیم تا فردی که وارد یک صنف میشود اولا اطلاعات لازم و شناخت کافی از شغل موردنظر را داشته باشد ثانیا مهارتها و دانشهای اولیه را کسب کند.
در این خصوص اقداماتی نیز انجام دادهاید؟
بله ما با سازمان فنی و حرفهای وزارت کار توافقنامهای داریم و به متقاضیان در هر رشته صنفی آموزشهای لازم را میدهیم. همچنین با همکاری دانشگاه جامع علمی کاربردی در مقاطع کاردانی و کارشناسی در بعضی از صنوف دانشجو تربیت میکنیم که اثرات بسیار خوبی هم داشته است.
به نظر شما بهتر نیست اخذ پروانه کسب منوط به گذراندن این دورهها و داشتن مدارک لازم شود.
متاسفانه یکی از مهمترین مشکلات قانون نظام صنفی همین است که هرکسی میتواند متقاضی تاسیس واحد صنفی باشد و قانونگزار برای ورود به صنوف، کسب مهارتها و دانشهای لازم را در نظر نگرفته است، لذا باید در آینده داشتن صلاحیت علمی و عملی برای اشتغال به حرفه و مشاغل در نظر گرفته شود.
در سایر زمینهها مثل بانک اصناف، بیمه تکمیلی، بانک جامع اطلاعاتی اصناف و ارتباط با افکار عمومی چه برنامههایی دارید؟
خوشبختانه بیمه تکمیلی سالهاست که در اتحادیههای مختلف وجود دارد. ما نیز نظارت کلی داریم. در خصوص بانک اصناف که تقریبا چهل سال پیش وجود داشت و من از نزدیک با آن آشنا بودهام. نظر ما این است که اگر قرار باشد بانک اصناف همانند سایر بانکها بر اساس سیاستهای پولی و نرخ بهرههای فعلی عمل کند؛ خوب چه ضرورتی دارد؟! صرف نام اصناف که مفید نیست. اگر بانک تخصصی اصناف با معیارها و راهبردهای مبتنی بر اقتصاد اسلامی واقعا شکل بگیرد و شاهد اصلاح نرخ سود و روش ارائه تسهیلات باشیم خوب است و باید حتما پیگیری کنیم، والا کمکی به اصناف و اقتصاد نخواهد بود. در مورد بانک جامع اطلاعاتی اصناف و ارتباط با افکار عمومی هم کارهای زیادی در گذشته انجام شده است مثلا نشریه اصناف و مجلات اتحادیهها، سایت اصناف و امثالهم. اما موافقم که در این بخش باید برنامهریزی جامع و هدفگذاری بلندمدت صورت گیرد.
در پایان اگر مطلب دیگری لازم میدانید بیان فرمائید.
من امیدوارم با همکاری اتاقهای اصناف در سراسر کشور و تقویت زیرساختهای ضروری، اصناف بتوانند در تمامی موضوعاتی که امروز با آن مواجه هستند و جدای از شرایط کلی حاکم بر اقتصاد کشور هم نیست؛ به دولت، مجلس و قوه قضائیه در ارائه خدمات و ایجاد رفاه بیشتر برای مردم و افزایش تولید ناخالص ملی کمک کنند. اصناف تلاش دارند تا با استفاده از ظرفیتها، دانشها و تجارب خود بیشترین اشتغال و خدمات و کالا را تولید کنند.
از نشریه یدک رسانه اتحادیه صنف فروشندگان لوازم یدکی اتومبیل و ماشین آلات که این فرصت را برای گفتوگو ایجاد کرد، تشکر میکنم.