رسانه صنف لوازم یدکی خودرو و ماشین آلات

آدرس کوتاه :

http://yadakiresaneh.ir/?p=3633

چگونگی دریافت خسارت خواب خودرو

طبق قانون، خودروسازان و واردکنندگان خودرو در صورتی‌که خودروی تحت گارانتی آنها بیش از دو روز کاری در تعمیرگاه‌ها متوقف شود، موظف به پرداخت خسارتی به عنوان خسارت خواب خودرو، به مالک آن هستند. با این حال ناآگاهی مصرف‌کنندگان از این حق قانونی باعث شده تا خودروسازان و واردکنندگان خودرو از عمل به وظایف قانونی خود در این زمینه خودداری کرده و خسارت خواب خودرو را پرداخت نکنند.

در این زمینه در قانون حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان خودرو قید شده که ” در صورتی‌که خودروهای تحت گارانتی بیش از دو روز کاری به دلیل نبود قطعه یا مدت زمان استاندارد برای رفع عیب خودرو، در تعمیرگاه متوقف شوند، شرکت خودروساز یا واردکننده خودرو ملزم به پرداخت روزشمار جریمه خواب (توقف) خودرو در تعمیرگاه به مالک آن است”.

این در حالی است که در اصلاحیه این قانون (که هم‌اکنون در هیات دولت در دست بررسی است) شمول پرداخت جریمه توقف خودرو در تعمیرگاه‌ها گسترش یافته است به‌گونه‌ای که خودروهای سواری قرار داشته در دوره وارانتی (ضمانت) نیز اگر به عللی چون کمبود قطعه و غیره بیش از یک هفته در تعمیرگاه متوقف شوند، مشمول دریافت جریمه خواب خودرو خواهند شد.

در ماده ۳۳ این اصلاحیه، میزان جریمه خواب خودرو برای خودروهای سواری معادل روزانه پانزده ۱۰ هزارم قیمت خودرو تعیین شده است. جریمه خواب خودروهای عمومی شامل تاکسی، وانت و ون نیز معادل دو هزارم، خودروهای سنگین شامل مینی‌بوس، میدل‌باس، اتوبوس، کامیون، کامیونت و کشنده معادل یک هزارم و موتورسیکلت معادل روزانه یک هزارم قیمت آن تعیین شده است.

به این ترتیب با تصویب نهایی و اجرایی شدن اصلاحیه این قانون، میزان جریمه خواب (بیش از موعد) یک دستگاه تندر ۹۰ روزانه حدود ۶۰ هزار تومان، یک دستگاه پژو ۴۰۵ حدود ۴۵ هزار تومان و یک دستگاه پراید حدود ۳۰ هزار تومان است. بنابراین در صورت توقف یک ماهه خودروی تندر ۹۰ در تعمیرگاه جریمه خواب آن حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان، در پژو ۴۰۵ حدود یک میلیون و ۳۵۰ هزار تومان و در خودروی پراید حدود ۹۰۰ هزار تومان خواهد بود که باید از سوی خودروساز پرداخت شود.

جریمه خواب بیش از موعد یک دستگاه سوناتا نیز روزانه حدود ۲۵۰ هزار تومان، یک دستگاه سراتو روزانه حدود ۱۸۵ هزار تومان و لکسوس RX نیز روزانه حدود ۸۸۰ هزار تومان است. جریمه توقف یک ماهه سوناتا در تعمیرگاه نیز حدود هفت میلیون و ۵۰۰ هزار تومان، سراتو حدود پنج میلیون و پانصد هزار تومان و لکسوس RX نیز حدود ۲۶ میلیون تومان خواهد بود که باید از سوی واردکننده خودرو پرداخت شود.

صراحت قانون حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان خودرو در زمینه پرداخت خسارت خواب خودرو در تعمیرگاه‌ها در حالی است که هم‌اکنون هم خودروسازان و هم واردکنندگان خودرو به دلیل عدم آگاهی مصرف‌کنندگان از حقوق قانونی‌شان در این حوزه، از پرداخت خسارت خواب خودرو در تعمیرگاه‌ها خودداری می‌کنند.

با این حال اگر شرکت خدمات پس از فروش خودروساز یا واردکننده خودرو، از پرداخت این خسارت خودداری کند، مالک خودرو می‌تواند به وزارت صنعت، معدن و تجارت یا سازمان‌های صنعت، معدن و تجارت استان‌ها شکایت کند تا شرکت خدمات پس از فروش خودروساز یا واردکننده مربوطه، ملزم به پرداخت خسارت یاد شده شود.

منبع: ایسنا

آرشیو ماهنامه یدکی‌رسانه

گروه رسانه‌ای چکاد