بورس تهران و بورس های بین المللی
بورس تهران در سال های اخیر دست خوش نوسانات بسیاری بوده است، به طوری که از ابتدای سال 94 تالار شیشه ای هر روز خلوت تر شده است. قطعاً شاخص هایی بر بورس اثر گذارند اما این شاخص ها علیرغم آن چه که تصور می شود تحت تاًثیر بورس های جهانی باشد نیست بلکه متاًثر از قیمت جهانی نفت و فلزات اساسی و مواد خام است چرا که در بورس تهران شرکت های تولید کننده ی مواد خام سهم عمده یی دارند.
مدیر سرمایه گذاری شرکت سرمایه گذاری صندوق باز نشستگی کشوری معتقد است ارتباط بورس های بین المللی با بورس تهران غیر مستقیم است. سرمایه گذاران خارجی به طور مستقیم در بورس ایران سهامدار نیستند. به نوعی بورس تهران ایزوله است همین موضوع باعث می شود افت بورس های بین المللی بصورت مستقیم اثر گذار نباشد اما با تاًخیر در روند بورس تهران اثر می گذارند. ورود سرمایه گذاری خارجی به بورس تهران می تواند ارتباط بین بورس تهران با بورس های بین المللی را افزایش دهد. برای این منظور تسهیل قوانین و طراحی ابزارها ضروری است.
معاون عملیات شرکت سبد گردان کاریزما می گوید: پیوند و چگونگی ارتباط بازار ها و بورس بین المللی با بورس تهران بیشتر به مناسبات خارجی بازار ها با یکدیگر باز می گردد. کم عمقی بازار سرمایه ایران موجب کاهش تاًثیری پذیری آن از بورس های جهانی شده است. قیمت های جهانی با بورس تهران مرتبط است و این بخاطر قیمت مواد اولیه است. مشکلات ساختاری نیز موجب ریزش بورس تهران می شود. کمبود نقدینگی یکی دیگر از مشکلات بازار سرمایه و بورس تهران است.
مدیر عامل کارگزاری بانک آینده تصمیمات اقتصادی داخلی اعم از مجلس و دولت را تاًثیر گذار می داند. به طوری که ثبات در تصمیم گیری ها بسیار با اهمیت و باعث کاهش ریسک می شود. به طور مثال اگر در ابتدای سال تصمیماتی مبنی بر خوراک 8 نسبتی اتخاذ شد و اکثر شرکت های پتروشیمی بودجه خود را بر اساس آن پیش بینی کردند، با تبدیل شدن نرخ خوراک به 13 نسبت ریسک سهامداران افزایش پیدا کرده و سهامداران را با ثبات نداشتن در تصمیمات مواجه می کند. وی تاثیر مذاکرات را کمتر از 20% دانست.